اثر مقادیر متفاوت شوری خاک بر محتوای یونی و پرولین در دو رقم کلزا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان

2 باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، صندوق پستی 717، گرگان

چکیده

در پژوهش حاضر تأثیر خاک غیر شور، با شوری کم، متوسط و زیاد (به ترتیب با هدایت الکتریکی خاک (EC) 1، 7، 10 و 18 دسی‌زیمنس بر متر) بر محتوای یونی و پرولین اندام‌های مختلف کلزا در دو رقم  7045.91‍PF و Hyola 401 مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ارزش مقایسه این‌ تغییرات به عنوان معیاری در برآورد تحمل هر یک از این‌ دو رقم به شوری بررسی گردید. گیاهان دوره کامل رشد و نمو را در کشت‌های گلدانی طی کرده و در ماه پنجم پس از انتخاب تصادفی،  مقدار  پرولین  در ریشه  و اندام هوایی  و  محتوای  یون‌ها  در  ریشه،  ساقه، برگ روزت و برگ گل آذینی مورد سنجش قرار گرفتند. بنابر نتایج حاصل، با افزایش ریشه، شوری خاک، محتوای کلر، سدیم و پرولین در هر دو رقم افزایش می‌یابد. محتوای پتاسیم در هر دو رقم همراه با افزایش شوری، کاهش می‌یابد. محتوای کلسیم در ریشه کاهش و در اندام هوایی افزایش می‌یابد. محتوای منیزیم در ریشه ابتدا کاهش و سپس افزایش می‌یابد. به طورکلی در شوری کم و متوسط تفاوتی بین دو رقم از لحاظ تحمل به شوری دیده نشد و فقط در شوری زیاد تحمل رقم PF بیشتر از رقم Hyola است. 

کلیدواژه‌ها


منابع در متن می‌باشد.