Fonsecazyma quercina sp. nov., a novel yeast species isolated from Persian oak (Quercus brantii) branch in Iran

Document Type : Research Paper

Authors

1 MSc Student in Plant Pathology, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran

2 Associate Prof., Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran

3 MSc Graduate in Plant Pathology, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran

10.22092/bot.j.iran.2024.365482.1385

Abstract

  A taxonomic study of yeast isolates collected from the Persian oak (Quercus brantii) branch in the Zagros oak forests (Kermanshah Province, western Iran) revealed the presence of a novel yeast species. Morphological and physiological characteristics, as well as sequence analysis of the D1/D2 region of the large subunit rRNA gene and the internal transcribed spacer region, showed that, the novel species belonged to the genus Fonsecazyma (Tremellales, Bulleraceae). The name Fonsecazyma quercina sp. nov. is proposed for this new species. This novel species has the highest sequence similarity with Fonsecazyma sp. KT301 (97.58%). This isolate comprises spherical single cells and can grow in NaCl concentrations up to 1 M. It can thrive at pH levels of 4, 8, and 10 but not at a pH of 2. The isolate is psychrotolerant, exhibiting optimal growth between 6 and 25 °C but unable to grow outside of this temperature range. Regarding carbon sources, the isolate efficiently utilizes and assimilates glucose and trehalose. It also can utilize sucrose, mannose, maltose, and fructose to some extent but shows weak utilization of cellobiose, sorbitol, and rhamnose. However, this isolate cannot utilize galactose, sorbose, lactose, melibiose, arabinose, ribose, or glycine as sole carbon sources. The holotype of Fonsecazyma quercina sp. nov. was deposited at the Fungus Reference Collection of Herbarium Ministerii Iranici Agriculturae (IRAN) as an inactive form.

Keywords

Main Subjects


Article Title [Persian]

معرفی یک گونه جدید مخمر .Fonsecazyma quercina sp. nov، جداسازی شده از شاخه بلوط در غرب ایران

Authors [Persian]

  • آرمین قبادی 1
  • صمد جمالی 2
  • سامان حسینی 3
1 دانشجوی کارشناسی ‌ارشد بیماری‌شناسی گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2 دانشیار گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3 کارشناسی ‌ارشد بیماری‌شناسی گیاهی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
Abstract [Persian]

در این بررسی یک جدایه مخمر از نمونه شاخه‌ بلوط ایرانی (Quercus brantii Lind) در جنگل‌های بلوط زاگرس (استان کرمانشاه)، جداسازی شد. ویژگی‌های ریخت‌شناختی، فیزیولوژیکی و تجزیه و تحلیل توالی ناحیه D1/D2 ژن زیر واحد بزرگ rRNA و فاصله‌ ترانویسی شده‌ داخلی (ITS) نشان داد که این جدایه مخمر به جنسFonsecazyma  (Tremellales, Bulleraceae) تعلق دارد. همچنین بر این اساس، توالی‌های D1/D2 و ITS نشان داد که سویه IRAN 18507F متعلق به جنس مذکور بیش‌ترین شباهت (58/97 %) را با گونه Fonsecazyma sp. KT301 دارد، لذا نام Fonsecazyma quercina sp. nov. برای این گونه پیشنهاد شد. سلول‌های این مخمر کروی بوده و ‌توانست تا غلظت 1 مولار NaCl رشد کند. گونه مذکور در اسیدیته ۴، 8 و 10 رشد کرد، اما قادر به رشد در pH اسیدی 2 نبود. این جدایه که مقاوم به سرما است می‌تواند به خوبی بین دماهای 6 تا 25 درجه سلسیوس رشد کند، اما در دمای خارج از این محدوده توانایی رشد ندارد. جدایه مورد آزمایش به خوبی قادر به استفاده از گلوکز، ترهالوز، ساکارز، مانوز، مالتوز و فروکتوز به عنوان منابع کربن بود، اما از سلوبیوز، سوربیتول و رامنوز به صورت خفیف استفاده کرد و قادر به استفاده از گالاکتوز، سوربوز، لاکتوز، ملیبیوز، آرابینوز، ریبوز و گلیسین به عنوان تنها منابع کربن نبود. سویه مرجع Fonsecazyma quercina sp. nov. در مجموعه هرباریوم وزارت جهاد کشاورزی (IRAN 18507F) به صورت غیرفعال نگهداری می‌شود.
 
 

Keywords [Persian]

  • جنگل‌­های بلوط زاگرس
  • متحمل به سرما
  • مخمر بازیدیومیستی
  • ناحیه D1/D2
  • Quercus

Articles in Press, Accepted Manuscript
Available Online from 18 February 2025
  • Receive Date: 16 April 2024
  • Revise Date: 30 May 2024
  • Accept Date: 12 June 2024