THE EFFECT OF SALT STRESS ON MALATE DEHYDROGENASE IN WHEAT

Document Type : Research Paper

Authors

1 Department of Weed Research, Plant Pests & Diseases Research Institute, Tehran

2 Department of Biology, Facutlty of Science, Tehran University, Tehran, Iran

Abstract

Effect of various NaCI treatments (0, 50, 100, 200 and 300 mM) at different growth and development stages (tillering, boot swollen, flowering and anthesis) of two wheat cultivars  on the kinetic activity and PAGE electrophoretic pattern of leaf malate dehydrogenase was studied under greenhouse conditions. Ghods was salt-sensitive and Boolani was salt-tolerant. In general, in response to salintiy treatments, the increase in malate dehydrogenase was only significant during tillering  and  boot swollen and there was no significant differences between these cultivars. In addition, the electrophoretic patterns of leaf malate dehydrogenase showed significant changes during tillering and booting and these differences were not significant between Ghods and Boolani. Thus, it seemed that salt stress could induce significant changes in  the kinetic activity and PAGE electrophoretic pattern of leaf malate dehydrogenase only during early growth stages in these cultivars. 

Keywords


Article Title [Persian]

اثر تنش شوری بر آنزیم مالات دهیدروژناز دو رقم گندم

Authors [Persian]

  • فریبا میقانی 1
  • حسن ابراهیم زاده 2
1 بخش تحقیقات علف‌های هرز، موسسه تحقیقات آفات و بیماری‌های گیاهی، تهران
2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران
Abstract [Persian]

اثر تیمارهای متفاوت شوری سدیم کلرید (0، 50، 100، 200 و 300 میلی مولار) در مراحل مختلف رشد و نمو (پنجه زنی، تورم غلاف، گلدهی و گرده افشانی) دو رقم گندم (قدس: حساس به شوری؛ بولانی: مقاوم به شوری) بر فعالیت سینتیکی و الگوی الکتروفورزی آنزیم مالات دهیدروژناز برگ در شرایط گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، در پاسخ به تیمارهای شوری مشاهده شد که: افزایش فعالیت مالات دهیدروژناز تنها طی پنجه زنی و تورم غلاف معنی‌دار بود و این فعالیت بین قدس و بولانی تفاوت معنی‌داری نشان نداد. الگوی الکتروفورزی مالات دهیدروژناز نیز طی مراحل پنجه زنی و تورم غلاف تغییراتی نشان داد و از این نظر تفاوت چشمگیری بین قدس و بولانی وجود نداشت. بنابراین، به نظر می‌رسد تنش شوری تنها طی مراحل اولیه زندگی (پنجه زنی و تورم غلاف)، قادر به القای تغییرات قابل ملاحظه‌ در فعالیت سینتیکی و الگوی الکتروفورزی آنزیم مالات دهیدروژناز رقم‌های مورد مطالعه می‌باشد. 

Keywords [Persian]

  • تنش شوری
  • نیترات ردوکتاز
  • گندم
منابع در متن می‌باشد.