IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION

Document Type: Research Paper

Authors

1 Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University and Iranian Pistachio Research Institute

2 Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University and Iranian Pistachio Research Institute E-mail: ziabani@shirazu.ac.ir

Abstract

Aspergillus species are major causes of pre- and post-harvest degradation of agricultural products. During 2004-07, the presence and population of Aspergillus species were studied in various fields and orchards of Fars and Kerman Provinces. Soil samples were collected from 0-40 cm depth. Isolates were recovered from soil using modified Czapek, AFPA and SPDA media. Based on macroscopic and microscopic criteria, five sections (Flavi, Nigri, Circumdati, Fumigati, Terrei) and 13 following species were identified.

Keywords


Article Title [Persian]

شناسایی و وفور گونه های آسپرژیلوس در خاک استان های فارس و کرمان و مطالعه تولید آفلاتوکسین در آن ها

Authors [Persian]

  • امیر حسین محمدی 1
  • ضیاءالدین بنی هاشمی 2
  • معصومه حقدل 1
1 بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز و موسسه تحقیقات پسته کشور
2 بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز و موسسه تحقیقات پسته کشور E-mail: ziabani@shirazu.ac.ir
Abstract [Persian]

گونه های آسپرژیلوس از جمله عوامل تخریب کننده محصولات کشاورزی در مراحل قبل و پس از برداشت می باشند. طی سالهای 1383 تا 1386 با نمونه برداری از خاک مزارع و باغ ­های مختلف در استان فارس و باغ­ های پسته استان کرمان گونه­ های مختلف جنس Aspergillus از خاک جدا شده و جمعیت آن ها نیز محاسبه گردید. نمونه­ های خاک از عمق صفر تا 40 سانتی متری تهیه شده و جدا سازی جدایه­ ها با استفاده از محیط کشت ­های Czapek، AFPA و SPDA انجام گردید. 

Keywords [Persian]

  • جمعیت قارچی
  • میکوتوکسین
  • پسته